Τα Φρέσκα Ψάρια μας επιλέγονται από τους καλύτερους ψαρότοπους της Ελλάδας και της Μεσογείου. Δίνουμε μεγάλη βάση στην ποιότητα των προϊόντων μας ελέγχοντάς την, από την παραγωγή ως την πώληση τους. Αυτό έχει επιτευχθεί από τη συνεργασία μας με τους καλύτερους και πιο σύγχρονους παραγωγούς αλιευμάτων της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Έτσι καταφέρνουμε να διατηρούμε την κορυφαία ποιότητα προϊόντων στις ανταγωνιστικότερες τιμές της αγοράς.
Σολομός
salmo-salar
Ιδιότητες: Ο σολομός είναι ανάμεσα στα κορυφαία ψάρια που αποτελούν πηγή λιπαρών οξέων της τάξης ω-3 και ω-6. Αποτελεί άριστο υποκατάστατο του κρέατος αφού η σάρκα του γενικότερα είναι πολύ σφιχτή όπως στο κρέας και η πρωτεΐνη που περιέχει αγγίζει τα 39 γραμμάρια σε μια μερίδα των 170 γραμμαρίων.
Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας Νορβηγίας
Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο, στο τηγάνι, στον ατμό, στη σχάρα.
Μεγέθη: 4 kg – 8 kg
Σφυρίδα 5+ kg
epinephelus aeneus
Ιδιότητες: Η σφυρίδα θεωρείται από τα πιο νόστιμα ψάρια. Η σούπα που φτιάχνουμε από σφυρίδα είναι ένας ζωμός εξαίρετης απόλαυσης. Κρύβεται σε σπηλιές σε αμμώδεις περιοχές και η σάρκα της είναι κάτασπρη, σφιχτή και άπαχη. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, γνωστό για την αντικαρκινική του δράση και την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι και σε αυτό το ψάρι σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι βιταμίνες Β12 και Β6.
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Συρτή βυθού, παραγάδια, κιουρτούς.
Τρόπος Μαγειρέματος: Εξαιρετική επιλογή για ψαρόσουπα, ψητή στη σχάρα
Μεγέθη: 5 kg – 15 kg
Σφυριδάκι
epinephelus aeneus
Ιδιότητες: Τα σφυριδάκια έχουν εξαιρετικά νόστιμη σάρκα, σφιχτή με χαμηλά λιπαρά. Συγκαταλέγονται στα ψάρια Α’ ποιότητας και τα μικρότερα του είδους μπορούν να διαχειριστούν ολόκληρα, είτε προσφέροντας εξαίσια ψαρόσουπα, είτε ψητά στη σχάρα.
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Συρτή βυθού, παραγάδια, κιουρτούς.
Τρόπος Μαγειρέματος: Στην κατσαρόλα ψαρόσουπα, στο φούρνο, ψητά στη σχάρα και στα κάρβουνα.
Μεγέθη: 1,5 kg – 5 kg
Στήρα
epinephelus costae
Ιδιότητες: Η στήρα είναι ένα ψάρι με ζουμερή σάρκα και γλυκιά γεύση. Η υφή της είναι λιπαρή παρόλο που ανήκει στα άπαχα ψάρια και διαχειρίζεται πολύ εύκολα στο μαγείρεμα αφού το κρέας της “στεγνώνει” δύσκολα.
Προέλευση: Εγχώρια
Τρόπος Αλιείας: Χοντρή καθετή, συρτή βυθού, παραγάδια, ζόγκα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Κατάλληλη για ψαρόσουπα αλλά και εξαιρετική ψητή στο φούρνο ή στα κάρβουνα.
Μεγέθη: 5 kg – 20kg
Βλάχος
polyprion americanus
Ιδιότητες: Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για Ψαρόσουπα ο Βλάχος συγγενεύει με το Ροφό, τη Σφυρίδα και τη Στήρα. Η σάρκα του είναι απαλή και λευκή. Ζει μοναχικά, ως βυθόψαρο σε λασπώδεις βυθούς. Η γεύση του βλάχου είναι μεστή, λιπαρή, πλούσια.
Προέλευση: Εγχώριος και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Χοντρή καθετή, παραγάδι, ζόγκα, συρτή βυθού.
Τρόπος Μαγειρέματος: Στην κατσαρόλα ψαρόσουπα, στο φούρνο, ψητός στη σχάρα και στα κάρβουνα.
Μεγέθη: 5 kg – 30 kg
Βλάχος Ακέφαλος
polyprion americanus
Ιδιότητες: Ο βλάχος με την απαλή, λευκή σάρκα και την μεστή γεύση διατίθεται και ακέφαλος.
Προέλευση: Εγχώριος και Εισαγωγής
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, παραγάδι, ζόγκα, συρτή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Προτείνεται ψητός στα κάρβουνα, γίνεται όμως και στο φούρνο ή ψαρόσουπα.
Μεγέθη: 1 kg – 15 kg
Συναγρίδα
dentex dentex
Ιδιότητες: Η συναγρίδα θεωρείται η βασίλισσα της Μεσογείου και όχι άδικα. Με σάρκα λευκή χαμηλή σε λιπαρά, κρέας σφιχτό και ιδιαίτερα νόστιμο η συναγρίδα θεωρείται από πολλούς το απόλυτο ψάρι για ψήσιμο στα κάρβουνα.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, παραγάδι, ζόγκα, συρτή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Προτείνεται ψητή στα κάρβουνα, γίνεται όμως εξαίσια και ψητή στο φούρνο.
Μεγέθη: 1 kg – 15 kg
Φαγκρί
pagrus pagrus
Ιδιότητες: Το φαγκρί είναι ένα πανέμορφο ψάρι A’ Κατηγορίας με κατάλευκη, μαλακή και εξαιρετικά εύγευστη σάρκα. Είναι βυθόψαρο και είναι κοντά στα χρώματα με το λυθρίνι. Με μόνο 3 gr λιπαρά και υψηλή πρωτεϊνική αξία (20 gr πρωτεΐνη/100 gr), το φαγκρί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται ή ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Προέλευση: Εγχώριο και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Ψαρεύεται με δίχτυα, καθετή, συρτή βυθού, παραγάδια και ζόκα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Επί το πλείστον ψητό στη σχάρα, ή στο φούρνο.
Μεγέθη: 0,500- 10 kg
Τσαούσι
dentex filosus
Ιδιότητες: Το τσαούσι θυμίζει φαγκρί ή λυθρίνι. Εχει σάρκα λευκή και αρκετή σφιχτή γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ψήσιμο στα κάρβουνα. Θα διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση του ενώ με το σωστό ψήσιμο θα παραμείνει ζουμερό και νόστιμο.
Προέλευση: Εγχώριο και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: καθετή, παραγάδι, συρτή βυθού.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό (ιδανικά), στο φούρνο.
Μεγέθη: 0,500- 15 kg
Ροφός
epinephelus marginatus
Ιδιότητες: Ο Ροφός ανήκει στα ψάρια Α’ Ποιότητας, με κατάλευκη, συνεκτική σάρκα και πεντανόστιμη γεύση. Προτιμάει τα ζεστά νερά, είναι ο ευσεβής πόθος κάθε ερασιτέχνη ψαρά. Ένα φιλέτο ροφού 200 γραμμαρίων μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό μας με 50 γραμμάρια πρωτεΐνη, σελήνιο το οποίο συμβάλλει εκτός των άλλων στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, βιταμίνη D, B και Α.
Προέλευση: Εγχώριος και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Χοντρή καθετή, παραγάδι, κιουρτούς, βυρτή βυθού.
Τρόπος Μαγειρέματος: Βραστός σε ψαρόσουπα, ψητός στη σχάρα σε φιλέτα, στο φούρνο.
Μεγέθη: 0,500 kg – 15 kg
Σαργός
sargus sargus
Ιδιότητες: Ο Σαργός ανήκει στα ψάρια με χαμηλά λιπαρά. Παρ’όλο που η σάρκα του είναι κατάλληλη για δίαιτα, δε στερείται της εξαίσιας γεύσης και ταιριάζει εξαιρετικά στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής.
Προέλευση: Εγχώριος.
Τρόπος Αλιείας: Παραγάδι, καλάμι.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητός (μέχρι 0,600 kg), ψητός στη σχάρα.
Μεγέθη: 0,500-2 kg
Τσιπούρα Πελαγίσια
sparus aurata
Ιδιότητες: Η τσιπούρα είναι ψάρι του βυθού που αγαπάει τις βραχώδεις περιοχές με πλούσια βλάστηση. Η σάρκα της είναι ολόλευκη, συμπαγής, άπαχη και στα ψάρια μεγαλύτερου μεγέθους τα κόκκαλα ξεχωρίζονται πολύ πιο εύκολα λόγω μεγαλύτερης αναλογίας σάρκας/κόκκαλου.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, Καλάμι, Δίχτυα, Παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητή στη σχάρα (ιδανικά), στο φούρνο, στον ατμό.
Μεγέθη: 0,500 kg – 3 kg
Γλώσσα
solea senegalensis
Ιδιότητες: Η γεύση της Γλώσσας είναι πολύ ξεχωριστή και πραγματικά νόστιμη. Δεν έχει πολλά κόκκαλα που την καθιστά εξαιρετική για μικρότερα μέλη της οικογένειας ενώ παράλληλα το λεπτό της σώμα γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα στο τηγάνι. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και κάλιο, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και σεληνίου.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Ψαρεύεται κυρίως με τράτα βυθού, σπανιότερα με δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγάνι αλευρωμένη γίνεται πολύ ζουμερή, στο φούρνο ψητή αλλά και στον ατμό.
Μεγέθη: 0,300 kg -1,500 kg
Λυθρίνι
pagellus erythrinus
Ιδιότητες: Το λυθρίνι συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες καλίου, ενός απαραίτητου στοιχείου για το ανθρώπινο σώμα για διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και ρύθμιση της νευρομυϊκής διέγερσης και του ρυθμού του καρδιακού παλμού και σιδήρου το οποίο είναι απαραίτητο για σωστή οξυγόνωση ολόκληρου του σώματος.
Προέλευση: Εγχώριο και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, παραγάδια, τράτα βυθού, δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό, πλακί, στο φούρνο, στον ατμό.
Μεγέθη: 0,500 kg -1,5 kg
Ξιφίας
xiphias gladius
Ιδιότητες: Ο Ξιφίας συνήθως διατίθεται σε φέτες και φιλέτο λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Σαν γεύση ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψάρια, η υφή του είναι λίγο πιο “στεγνή” και αρκετά συνεκτική. Είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, αρα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου και την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, νιασίνη, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και Ωμέγα-3. Το καλύτερο από όλα, είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.
Προέλευση: Εγχώριος.
Τρόπος Αλιείας: Αφροπαράγαδα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Κυρίως ψητός σε φούρνο ή σχάρα, σωτέ, τηγανητός.
Μεγέθη: 5 kg – 80 kg
Σκορπίνα
scorpaena scrofa
Ιδιότητες: Η σκορπίνα είναι είδος του βυθού και συνήθως κρύβεται σε βράχια. Η γλυκιά και πολύ εύγεστη σάρκα της είναι ικανή να αναδείξει μια απλή ψαρόσουπα στο καλύτερο πιάτο του τραπεζιού, ενώ αν γίνει στα κάρβουνα είναι εξίσου υπέροχη.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: δίχτυα, καθετή, τράτα, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Βραστή κυρίως σε ψαρόσουπα αλλά και ψητή στα κάρβουνα.
Μεγέθη: 0,500 kg – 2 kg
Μουρμούρα
lithognathus mormyrus
Ιδιότητες: Η μουρμούρα κυρίως συναντάται σε βυθούς αμμώδεις, ιδιαίτερα σε ρηχά νερά και η σάρκα της είναι μαλακή και λευκή. Το “βασιλόψαρο” όπως ονομάζεται εναλλακτικά, χαρακτηρίζεται από μαύρες ρίγες και είναι άριστη στο να κρύβεται στην άμμο.
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, παραγάδι, δίχτυα (για τις μικρές).
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητή στη σχάρα ή στο φούρνο, τηγανητή
Μεγέθη: 0,500 kg – 1 kg
Κακαρέλος (Καμπανάς)
diplodus vulgaris
Ιδιότητες: Ο κακαρέλος είναι πολύ κοινό ψάρι της Μεσογείου, συχνάζει στις ακτές και γίνεται εύκολα διακριτό από τις δυο μαύρες ρίγες που τέμνουν κάθετα το οβάλ ασημένιο σώμα του. Συγχέεται με τον σαργό, η αλήθεια είναι όμως ότι έχουν αρκετές διαφορές.
Προέλευση: Εγχώριος.
Τρόπος Αλιείας: παραγάδι, δίχτυ, καθετή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητός, ψητός
Μεγέθη: 0,500 kg- 1 kg
Λαβράκι
dicentrarchus labrax
Ιδιότητες: Το λαβράκι είναι από τα πιο εκλεκτά ψάρια της Μεσογείου. Πρωταγωνιστεί στα μενού των καλύτερων εστιατορίων λόγω της εξαιρετικής λευκής, αφράτης σάρκας του. Αναδεικνύει τη γεύση του μοναδικά με όποιον τρόπο και αν μαγειρευτεί ενώ ανήκει στα ψάρια με την υψηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών.
Προέλευση: Εγχώριο.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, παραγάδια, συρτή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό στη σχάρα, λαδόκολλα στο φούρνο, στον ατμό, σωτέ, γιαχνί, βραστό σε ψαρόσουπα.
Μεγέθη: 0,300 kg – 3 kg
Μπαρμπούνι
mullus surmuletus
Ιδιότητες: Το μπαρμπούνι απογειώνει την έννοια του τηγανητού με τη νοστιμιά του. Διακρίνεται από την κουτσομούρα παρατηρώντας το κεφάλι του και από λεπτομέρειες στο σώμα και τα πτερύγια. Είναι εξίσου υψηλό σε πρωτεΐνη με την κουτσομούρα.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητό αλλά και ψητό.
Κουτσομούρα
mullus barbatus
Ιδιότητες: Η κουτσομούρα συγκεντρώνει 23/100γρ πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμη σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών. Τα συγκεκριμένα λιπαρά συμβάλουν εκτός των άλλων στην εγκεφαλική λειτουργία και τη συγκέντρωση.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητή, ψητή στη σχάρα
Γαύρος
engraulis encrusicolus
Ιδιότητες: Ο γαύρος έχει τεράστια ωφέλη για την υγεία. Είναι μια πολύ καλή πηγή ριβοφλαβίνης, ασβεστίου, σιδήρου και φωσφόρου και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, νιασίνης και σεληνίου. Εμπλουτισμένος με τα καλά λιπαρά ω-3 είναι μία τροφή που κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Προέλευση: Εγχώριος.
Τρόπος Αλίειας: Δίχτυ.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητός, στο φούρνο πλακί, μαρινάτος.
Σαρδέλα
sardina pilchardus
Ιδιότητες: Η σαρδέλα είναι μια πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε ω-3, φώσφορο, σελήνιο και συνένζυμο Q-10. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, προστατεύει τα μάτια ένω παράλληλα ευνοεί την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των οστών (ειδικά όταν καταναλώνεται με το κόκκαλο.)
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητή στη σχάρα ή στο φούρνο, πλακί, τηγανητή, μαρινάτη.
Αθερίνα
atherina hespetus
Ιδιότητες: Η αθερίνα είναι εξαιρετική επιλογή για τηγάνι. Όπως όλα τα μικρά ψάρια, όταν καταναλώνεται με το κόκκαλο είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, ενώ έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, φώσφορου, ιωδίου και ω-3 λιπαρών οξέων.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητή κυρίως.
Μαρίδα
spicara smaris
Ιδιότητες: Η μαρίδα ανήκει στα μικρά ψάρια τα οποία καταναλώνονται με το κόκκαλο και είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ασβέστιο και βιταμίνες Β. Είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες και μέταλλα με τα υπόλοιπα μικρά ψάρια.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητή.
Μελανούρι
oblada melanura
Ιδιότητες: Το μελανούρι συναντάται σε κοπάδια σε καθαρά νερά με βραχώδη μορφολογία. Χαρακτηρίζεται από τη μαύρη βούλα στη βάση της ουράς του και το οβάλ σχήμα του, ενώ η λευκή σάρκα του χαμηλών λιπαρών είναι πεντανόστιμη και ιδανική επιλογή για δίαιτα.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, παραγάδια, συρτή, καθετή, καλάμι.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητό (τα μικρά), ψητό στη σχάρα (τα μεγαλύτερα του είδους.)
Μεγέθη: 0,300-1 Kg
Γόπα
boops-boops
Ιδιότητες: Εύγεστη επιλογή, η γόπα συναντάται σε μέγεθος μέχρι και 35 εκ. Κατατάσσεται εξίσου στα μικρά, οικονομικά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών (0,86/100γρ).
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, καθετή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητή, ψητή στο φούρνο ή στη σχάρα.
Σκαθάρι
spondyliosoma cantharus
Ιδιότητες: Το σκαθάρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σαργό και τον σπάρο. Συναντάται κυρίως σε βραχώδεις περιοχές και κοντά σε φύκια.
Προέλευση: Εγχώριο.
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, δίχτυα, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγάνι, ψητό στο φούρνο, ψητό στη σχάρα (προτείνεται).
Μεγέθη: 0,500-1 kg
Μαγιάτικο
seriola dumerili
Ιδιότητες: Το Μαγιάτικο είναι ψάρι με συμπαγή υφή, λευκό κρέας και ήπια γεύση. Εξαιρετικά άπαχο ψάρι, προτιμάει να κολυμπάει σε κοπάδια και χαρακτηρίζεται από μια κεχριμπαρένια λωρίδα που τέμνει οριζόντια το κορμί του. Πανέμορφο ψάρι.
Προέλευση: Εγχώριο και εισαγωγής.
Τρόπος Αλίειας: Δίχτυα, συρτή, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Απογειώνεται και μελώνει στο φούρνο αλλά γίνεται ψητό και τηγανητό.
Μεγέθη: 1 kg – 30 kg
Μυλοκόπι-Κρανιός
argyrosomus regius
Ιδιότητες: Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι χαμηλών λιπαρών με μεστή συνεκτική και σχεδόν γλυκιά σάρκα. Το συναντάμε κοντά σε ακτές με βότσαλο ενώ τα πιο νέα βρίσκονται και σε εκβολές ποταμών. Συγγενικά είναι κοντά με το λαυράκι.
Προέλευση: Εγχώριο και ιχθυοκαλλιέργειας.
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, δίχτυα, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα, τηγανητό, σωτέ, στον ατμό.
Μεγέθη: 1 kg – 10 kg
Σκουμπρί
scomber scombrus
Ιδιότητες: Το σκουμπρί συγγενικά είναι στην ίδια οικογένεια με τον κολιό και τον τόνο. Το βρίσκουμε και μαριναρισμένο με την ονομασία “τσίρος”. Έχει σάρκα ζουμερή, καφετή, πολύ νόστιμη και συγκαταλέγεται στα ψάρια με πλούσια ω-3 λιπαρά και ω-6 λιπαρά τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ελαχιστοποίηση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης.
Προέλευση: Εγχώριο.
Τρόπος Αλιείας: Ψαρεύεται με δίχτυα και συρτή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψήνεται εξαιρετικά στη σχάρα, όπως όλα τα λιπαρά ψάρια, γίνεται νόστιμο και στο φούρνο πλακί με μαϊντανό, ή προσφέρεται και παστό.
Μεγέθη: 0,300 kg έως 1 kg
Κολιός
scomber colias
Ιδιότητες: Ο κολιός είναι ένα ψάρι πολύ υγιεινό και δημοφιλές στην Ελλάδα. Είναι εμπλουτισμένο σε πρωτεΐνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Συνίσταται στη διατροφή των παιδιών που βρίσκονται σε ανάπτυξη και των εγκύων γυναικών, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών, καθώς και της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Προέλευση: Εγχώριος
Τρόπος Αλιείας: Ψαρεύεται με δίχτυα και συρτή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο με σκόρδο και ντομάτα, αλλά και ψητό στη σχάρα.
Μεγέθη: 0,300 kg έως 1 kg
Σαφρίδι
trachurus spp
Ιδιότητες: Ένας εκλεκτός μεζές το σαφρίδι, έχει υψηλή συγκέντρωση φώσφορου, καλίου, ασβεστίου, σεληνίου και βιταμίνες Α, D, Β-12 και Β-6. Αυτό σημαίνει ότι είναι μικρό αλλά θαυματουργό αφού τα παραπάνω στοιχεία και βιταμίνες έχουν άπειρα οφέλη για την υγεία.
Προέλευση: Εγχώριο.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, γρι-γρι, καθετή, συρτή, τράτα.
Τρόπος Μαγειρέματο: Τηγανητό, πλακί.
Μεγέθη: 0,200 kg – 1 kg.
Καπόνι
aspitrigla cuculus
Ιδιότητες: Το καπόνι είναι ένα ψάρι με κοκκινοπορτοκαλί χρώμα και θεωρείται ψάρι για μια επιτυχημένη κακαβιά. Ζει στην άμμο και υπάρχει σε επάρκεια στις θάλασσες του Αιγαίου. Έχει σφιχτή σάρκα και ελάχιστα κόκκαλα ενώ συγγενεύει με το χελιδονόψαρο με τη διαφορά ότι έχει μικρότερα πτερύγια.
Προέλευση: Εγχώριο και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Συνήθως σε κακαβιά προσθέτει την υπέροχη γεύση του, αλλά γίνεται και ψητό αν είναι μεγαλύτερο.
Μεγέθη: 0,500 kg – 3 kg
Προσφυγάκια
micromesistius poutassou
Ιδιότητες: Τα Προσφυγάκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ενώ παράλληλα έχουν λιγότερο από 1% λιπαρά. Η σάρκα τους είναι αφράτη, η υφή της θυμίζει αυτή του μπακαλιάρου και τα κόκκαλα τους πολύ μαλακά. Είναι ιδανικά για διατροφή χαμηλών λιπαρών, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία αφου περιέχουν σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη B-12. “Συγγενικά” τα προσφυγάκια είναι κοντά στον μπακαλιάρο αλλά αποτελούν πιο οικονομική επιλογή.
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα (δίχτυα).
Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγανητά (κατά προτίμηση), ψητά στο φούρνο.
Μεγέθη: 0,300-1 kg
Πεσκανδρίτσα
lophius piscatorius
Ιδιότητες: Η πεσκανδρίτσα και ιδιαίτερα το κεφάλι της μπορούν να δώσουν σαν αποτέλεσμα μια εξαίσια και πηχτή ψαρόσουπα. Άσχημη στην όψη, αλλά πολύ νόστιμη στην γεύση μπορείτε να την παραλάβετε καθαρισμένη από εμάς και εσείς να βάλετε μόνο τη μαεστρία για το μαγείρεμα της!
Προέλευση: Εγχώρια και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα βυθού.
Τρόπος Μαγειρέματος: Βραστή σε ψαρόσουπα, ψητή στο τηγάνι ή στο φούρνο (η ουρά της).
Μεγέθη: 1kg – 20 kg
Χριστόψαρο
zeus faber
Ιδιότητες: Το Χριστόψαρο λέγεται αλλιώς και Σαμπιέρος και είναι ένα ψάρι εξαιρετικής γεύσης και υφής. Οι μεγάλοι μάγειρες προτιμούν να εκμεταλλεύονται το νόστιμο ζωμό του σε ψαρόσουπα, η σάρκα του δεν έχει πολλά κόκκαλα και γίνεται πεντανόστιμο και ψητό. Ζει σε βαθιά νερά και συνήθως τα μεγαλύτερα του είδους σε αμμώδεις βυθούς και λασπόνερα.
Προέλευση: Εγχώριο και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα βυθού, καθετή σε βάθος και δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Εξαιρετικό για ψαρόσουπα, αλλά και σωτέ ή ψητό σε φούρνο και σχάρα.
Μεγέθη: 0,500 kg – 2 kg
Ζακέτα
lepidorhombus boscii
Ιδιότητες: Το ψάρι Ζακέτα συγγενεύει με τη Γλώσσα. Η σάρκα της είναι λευκή, ζουμερή και αφράτη, έχει ελάχιστα κόκκαλα επίσης και βρίσκεται σε μεγάλα βάθη κυρίως στην άμμο.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα βυθού, σπανιότερα με καθετή.
Τρόπος Μαγειρέματος: Στο τηγάνι με συνοδεία από λεμόνι, ψητό στο φούρνο ή τη σχάρα, στον ατμό.
Μεγέθη: 0,300 kg -1 kg
Καλκάνι
scophthalmus rhombus
Ιδιότητες: Το Καλκάνι είναι ψάρι με εξαιρετικά μεγάλη εμπορική αξία. Είναι ψάρι Α’ ποιότητας που συναντάται πλέον σπανιότερα στο Αιγαίο. Η σάρκα του είναι λευκή και ζουμερή και η υφή του είναι λιπαρή πλούσια σε Ω-3, βιταμίνη D και σελήνιο.
Προέλευση: Εισαγωγής και εγχώριο.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα βυθού κυρίως.
Τρόπος Μαγειρέματος: στο τηγάνι αλευρωμένο θα δημιουργήσει μια εξαίσια κρούστα ή ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα με τα απαραίτητα, ελαιόλαδο και λεμόνι ώστε να μείνει αναλλοίωτη η γεύση του.
Μεγέθη: 1 kg – 3 kg
Βραστόψαρα
serranus cabrilla
Ιδιότητες: Τα βραστόψαρα είναι εκείνα τα ψάρια που ζούν στα βράχια, τα πετρόψαρα όπως λέγονται αλλιώς και αποτελούν τη βασική τροφή των ψαράδων απο παλιά, αφού με όσα από αυτά έπιαναν καταλάθος στα δίχτυα τους (και ήταν πολύ μικρά για να πουληθούν) έφτιαχναν την πεντανόστιμη και θρεπτική κακαβιά.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Βραστά, όπως λέει και το όνομα τους, προσθέτουν ιδιαίτερη νοστιμιά σε ψαρόσουπες και κακαβιές.
Σκάρος
sparisoma cretense
Ιδιότητες: Ο Σκάρος είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι, το οποίο ονομάζεται αλλιώς και παπαγαλόψαρο. Συναντάται στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και είναι ως επι το πλείστον χορτοφάγο ψάρι, γι’αυτό η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι οι εκλεκτικοί ψαροφαγάδες επιλέγουν να το τρώνε με τα εντόσθια του αφαιρώντας μόνο τη χολή. Κατά τ’άλλα η σάρκα του είναι εύγεστη, εκλεκτή και γλυκιά.
Προέλευση: Εγχώριος.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Στην κατσαρόλα γιαχνί, στο φούρνο ή στη σχάρα ψητός, πλακί με μπόλικη ντομάτα, αφαιρώντας συνήθως μόνο τη χολή για να μην πικρίσει.
Μεγέθη: 0,300 kg – 1 kg
Παλαμίδα
sarda sarda
Ιδιότητες: Η παλαμίδα ανήκει στα ψάρια με λιπαρό κρέας και είναι πολύ σύνηθες να σερβίρεται παστή και να δίνει ως αποτέλεσμα τη λακέρδα. Είναι ψάρι που κόβεται σε φέτες και είναι αρκετά οικονομική επιλογή. Τα πλούσια Ω-3 λιπαρά της (EPA και DHA) θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας το από τα αυτοάνοσα νοσήματα, ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία και κρατάνε τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης χαμηλά.
Προέλευση: Εγχώρια.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, συρτή, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Παστή, ψητή στο φούρνο, σε λαδόκολλα, πλακί, στο τηγάνι συνήθως συνοδεύεται με σάλτσες.
Μεγέθη: 1 kg – 2 kg
Τόνος
thunnus albacares
Ιδιότητες: Ο τόνος έχει ιδιαίτερη γεύση και διατίθεται κυρίως σε φιλέτο. Μπορεί να καταναλωθεί και ωμός. Περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου και νατρίου, τους ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. Είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης η οποία ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθάει τον οργανισμό στο κάψιμο του λίπους. Η υφή του είναι απαλή χωρίς να στερείται της εξαιρετικής γεύσης. Συγκαταλέγεται στα ψάρια με υψηλή ποσότητα Ω-3 λιπαρών .
Προέλευση: Εγχώριος και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Συρτή, παραγάδι.
Τρόπος Μαγειρέματος: Σε αντικολλητικό τηγάνι, στο φούρνο πλακί, ψητός στη σχάρα, γίνεται υπέροχος μαριναρισμένος αλλά και σε λαδόκολλα.
Μεγέθη: 10- 200 kg.
Κοκκινόψαρο
lutjanus campechanus
Ιδιότητες: Το Κοκκινόψαρο έχει ήπια, σχεδόν γλυκιά γεύση και συνεκτική σάρκα. Ψάρι αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, μια μερίδα 170 γρ αποδίδει 45 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 3 γρ λίπους. Εξαιρετική επιλογή για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.
Προέλευση: Εγχώριο και εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Τράτα βυθού, καθετή (τα μικρότερα).
Τρόπος Μαγειρέματος: Βραστό σε ψαρόσουπα, ψητό στο φούρνο, πλακί στο φούρνο.
Μεγέθη: 0,500 kg – 2 kg
Σάλπα
sarpa-salpa
Ιδιότητες: Η σάλπα συχνά κινείται σε κοπάδια. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη απ΄τις κίτρινες γραμμές που τέμνουν το σώμα της και συχνάζει σε λιμάνια ή κοντά στην ακτή σε βραχώδεις περιοχές.
Προέλευση: Εγχώρια & εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα, καθετή, παραγάδια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητή στη σχάρα ή στο φούρνο, στο τηγάνι.
Μεγέθη: 0,300 kg – 1 kg
Χταπόδι
octopus vulgaris
Ιδιότητες: Τα χταπόδια έχουν περίπλοκο νευρικό σύστημα και εξαιρετική όραση, και είναι από τα πιο έξυπνα και πολύμορφα από όλα τα ασπόνδυλα. Η γεύση τους είναι ξεχωριστή και νόστιμη ενώ παράλληλα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης μαγγανίου, ψευδαργύρου, σεληνίου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Προέλευση: Εγχώρια και Εισαγωγής
Τρόπος Αλιείας: Καθετή, συρτή βυθού, τράτα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Για να διασπαστεί το κολλαγόνο, χρειάζεται αργό και σιγανό μαγείρεμα. Βραστό (όχι με νερό γιατί σκληραίνει) με ξύδι ή κρασί, ψητό στα κάρβουνα, στη χύτρα, στιφάδο.
Μεγέθη: 0,500 kg – 6 kg
Καλαμάρι
loligo vulgaris
Ιδιότητες: Το καλαμάρι έχει σαν ιδιαίτερο διατροφικό χαρακτηριστικό την αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές τους ιδιότητες, ενώ έχουν συσχετισθεί και με οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού προσφέροντας σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε και σεληνίου.
Προέλευση: Εγχώριο, εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Τράτες, καλαμαριέρα.
Τρόπος Μαγειρέματος : Ψητά, τηγανητά, σχάρα, κατσαρόλα.
Σουπιά
sepia officinalis
Ιδιότητες: Η σουπιά έχει πολύ νόστιμη γεύση, λίγο πιο γλυκιά απ΄το καλαμάρι. Οι σουπιές είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων.
Προέλευση: Εγχώρια, εισαγωγής.
Τρόπος Αλιείας: Συρόμενα δίχτυα, συρτή βυθού.
Τρόπος Μαγειρέματος: Ψήσιμο στη σχάρα, στο φούρνο, στην κατσαρόλα.
Γαρίδες Κοιλάδος
Ιδιότητες: Οι ντόπιες κόκκινες γαρίδες Κοιλάδος προέρχονται από ένα χωριό κοντά στην Ερμιόνη και θεωρούνται πολύ καλή επιλογή για τηγάνισμα. Συναντώνται σε πολύ βαθιά νερά, έως και 300 μέτρα, είναι πάρα πολύ νόστιμες και χαρακτηρίζονται απ’το κόκκινο έντονο χρώμα τους. Είναι μια εξαιρετική τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Συγκεντρώνουν λιπαρά ω-6 και ω-3, το καρδιοπροστατευτικό σελήνιο, ιώδιο, φώσφορο, βιταμίνη Β-12, η οποία ενισχύει το μεταβολισμό και είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών.
Προέλευση: Εγχώριες
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα.
Τρόπος Μαγειρέματος: Γίνονται εξαιρετικές στο τηγάνι, αλλά μπορούν να γίνουν και βραστές με λαδολέμονο. Γαρίδες με τέτοια γεύση και φρεσκάδα, όσο πιο απλά μαγειρεύονται τόσο το καλύτερο.
Γαρίδες Ελλάδος
Ιδιότητες: Οι γαρίδες Ελλάδος είναι από ανεμότρατες. Αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική και νόστιμη τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Συγκεντρώνουν λιπαρά ω-6 και ω-3, το καρδιοπροστατευτικό σελήνιο, ιώδιο, φώσφορο, βιταμίνη Β-12, η οποία ενισχύει το μεταβολισμό και είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών.
Προέλευση: Εγχώριες
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυα από ανεμότρατες.
Τρόπος Μαγειρέματος: Γίνονται εξαιρετικές στο τηγάνι, αλλά μπορούν να γίνουν και βραστές με λαδολέμονο. Γαρίδες με τέτοια γεύση και φρεσκάδα, όσο πιο απλά μαγειρεύονται τόσο το καλύτερο.
Γαρίδες Γάμπαρη
Ιδιότητες: Γάμπαρη ή αλλιώς γάμπαρες όπως τις λένε στον αμβρακικό κόλπο όπου και αλιεύονται, ονομάζονται οι μικρές γαρίδες με τα χαρακτηριστικά μακριά μουστάκια, και με την ουρά σε χρωματισμούς κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Είναι γνωστές για την γεύση που προσφέρουν αλλά και για το ότι είναι αρκετά μεγάλες μέχρι και 15 εκατοστά. είναι τροφή πλούσιας διατροφικής αξίας, χαμηλή σε λιπαρά. Η βασική προέλευση της γαρίδας γάμπαρη είναι ο αμβρακικός κόλπος και ο Πλαταμώνας.
Προέλευση Γαρίδας: Εγχώρια, Ατλαντικού.
Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.
Τρόπος Μαγειρέματος: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρύα σαλάτα, κοκκινιστές με ζυμαρικά ή ρύζι, τηγανητές, σαγανάκι. αποτελεί ένα εξαιρετικό ουζομεζέ
Καραβίδες
nephrops norvegicus
Ιδιότητες: Οι περισσότερες καραβίδες δεν μπορούν να ανεχθούν μολυσμένο νερό. Διατροφικά είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στην ανάπτυξη οστών, δοντιών και μυών.
Προέλευση: Ισλανδία, Δανία, Σκωτία.
Τρόπος Αλιείας: Νταούλια.
Τρόπος Μαγειρέματος: Σαν ριζότο, καραβιδομακαρονάδα, σωτέ, γκριλ, ψητές, σε σούπα.