Ψάρια Ιχθυοτροφείου

Τσιπούρα

sparus aurata

Ιδιότητες: Η τσιπούρα ιχθυοτροφείου έχει σάρκα ολόλευκη, συμπαγή, άπαχη και στα ψάρια μεγαλύτερου μεγέθους τα κόκκαλα ξεχωρίζονται πολύ πιο εύκολα λόγω μεγαλύτερης αναλογίας σάρκας/κόκκαλου.

Προέλευση: Ιχθυοτροφείου εισαγωγής.

Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητή στη σχάρα (ιδανικά), στο φούρνο, στον ατμό.

Μεγέθη: 0,500 kg – 3 kg

Λαβράκι

dicentrarchus labrax

Ιδιότητες: Το λαβράκι ιχθυοτροφείου είναι από τα πιο εκλεκτά ψάρια της Μεσογείου γι’αυτό και είναι απο τα κύρια είδη ιχθυοκαλλιέργειας. Πρωταγωνιστεί στα μενού των καλύτερων εστιατορίων λόγω της εξαιρετικής λευκής, αφράτης σάρκας του. Αναδεικνύει τη γεύση του μοναδικά με όποιον τρόπο και αν μαγειρευτεί ενώ ανήκει στα ψάρια με την υψηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών.

Προέλευση: Ιχθυοτροφείου εγχώριο.

Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό στη σχάρα, λαδόκολλα στο φούρνο, στον ατμό, σωτέ, γιαχνί, βραστό σε ψαρόσουπα.

Μεγέθη: 0,300 kg – 3 kg

Φαγκρί

pagrus pagrus

Ιδιότητες: Το φαγκρί ιχθυοτροφείου συγκαταλέγεται στα ψάρια A’ Κατηγορίας με κατάλευκη, μαλακή και εξαιρετικά εύγευστη  σάρκα. Με μόνο 3 gr λιπαρά και υψηλή πρωτεϊνική αξία (20 gr πρωτεΐνη/100 gr), το φαγκρί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται ή ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Προέλευση: Ιχθυοτροφείου εγχώριο και εισαγωγής.

Τρόπος Μαγειρέματος: Επί το πλείστον ψητό στη σχάρα, ή στο φούρνο.

Μεγέθη: 0,500- 10 kg

Σολομός

salmo salar

Ιδιότητες:  Ο σολομός είναι ανάμεσα στα κορυφαία ψάρια που αποτελούν πηγή λιπαρών οξέων της τάξης ω-3 και ω-6. Αποτελεί άριστο υποκατάστατο του κρέατος αφού η σάρκα του γενικότερα είναι πολύ σφιχτή όπως στο κρέας και η πρωτεΐνη που περιέχει αγγίζει τα 39 γραμμάρια σε μια μερίδα των 170 γραμμαρίων.

Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας Νορβηγίας

Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο, στο τηγάνι, στον ατμό, στη σχάρα.

Μεγέθη: 4 kg – 8 kg

Πέστροφα

salmo truta

Ιδιότητες: Η πέστροφα είναι στην υφή παρόμοια με το σολωμό αλλά με μια πιο ήπια γεύση. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, η πέστροφα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών ωμέγα-3, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε ποικίλες αναλογίες.

Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας, εγχώρια,

Τρόπος Μαγειρέματος: Στο τηγάνι, ψητή στο φούρνο, ψητή στα κάρβουνα, ταιριάζει θεσπέσια με λεμονάκι και μαϊντανό.

Μεγέθη: 1 kg – 3 kg

Μυλοκόπι

umbrina cirroca

Ιδιότητες: Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι χαμηλών λιπαρών με μεστή συνεκτική και σχεδόν γλυκιά σάρκα. Το συναντάμε κοντά σε ακτές με βότσαλο ενώ τα πιο νέα βρίσκονται και σε εκβολές ποταμών. Συγγενικά είναι κοντά με το λαυράκι.

Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας εγχώριο.

Τρόπος Μαγειρέματος: Ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα, τηγανητό, σωτέ, στον ατμό.

Μεγέθη: 1 kg – 10 kg

Μυτάκι (Ούγγενα)

diplodus puntazzo

Ιδιότητες: Το Μυτάκι στη γεύση θυμίζει αυτή του Σαργού. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Σαργό και η σάρκα του είναι λευκή και πολύ νόστιμη. Είναι είδος που εκτρέφεται συχνά στην Ελλάδα.

Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας εγχώριο

Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο, στο τηγάνι, στον ατμό, στη σχάρα.

Μεγέθη: 0,300 kg – 1,5 kg

Γλώσσα

solea solea

Ιδιότητες: Η γεύση της Γλώσσας είναι πολύ ξεχωριστή και πραγματικά νόστιμη. Δεν έχει πολλά κόκκαλα που την καθιστά εξαιρετική για μικρότερα μέλη της οικογένειας ενώ παράλληλα το λεπτό της σώμα γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα στο τηγάνι. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και κάλιο, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και σεληνίου.

Προέλευση: Ιχθυοκαλλιέργειας εγχώρια και εισαγωγής.

Τρόπος Μαγειρέματος: Τηγάνι γίνεται πολύ ζουμερή, στο φούρνο ψητή αλλά και στον ατμό.

Μεγέθη: 0,300 kg -1,500 kg