Οστρακοειδή

Τα όστρακα μας είναι πάντα ζωντανά γιατί παραλαμβάνουμε καθημερινά από πιστοποιημένα κέντρα αποστολής και διανέμονται αυθημερόν στους πελάτες μας.

Χτένια

Ιδιότητες: Τα χτένια (Saint Jacques) διατροφικά είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο ενώ είναι καλή πηγή για τα πολυπόθητα ω3 λιπαρά και το μαγνήσιο.

Προέλευση: Γαλλία.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Δεν προσφέρονται ωμά. Με το μισό κέλυφος στο γκριλ, σωτέ, με ζυμαρικά ή με ρύζι.

Κυδώνια

Ιδιότητες: Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κυδωνιών. Έχουν εξαιρετικά νόστιμη και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Η σάρκα τους μοσχοβολάει θάλασσα και καταναλώνονται ωμά. Είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.

Προέλευση: Εγχώρια.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Τρώγονται ωμά και πρέπει να είναι ζωντανά. Προτείνεται προσθήκη λεμονιού ή λαδιού. Γενικά, να αποφεύγετε το μαγείρεμά τους, γιατί σκληραίνουν αρκετά.

Γυαλιστερές

Ιδιότητες: Οι ροζ-σομόν γυαλιστερές (callista-chione) είναι πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, και σε ω3 λιπαρά οξέα.

Προέλευση: Εγχώριες.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Όπως τα Κυδώνια, τρώγονται ωμά, με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο. Ψήσιμο στο γκριλ για πολύ λίγο.

Μύδια

Ιδιότητες: Τα καλά μύδια  είναι ζουμερά και έχουν αρκετή σάρκα. Τα μύδια έχουν ιδιαίτερη, ήπια γεύση, και δεν μπορούν να συγκριθούν στην υφή και τη γεύση με τα υπόλοιπα όστρακα. Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σελήνιο, μαγγάνιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Προέλευση: Εγχώρια.

Τρόπος Αλιείας: Μυδοκαλλιέργειας.

Τρόπος Μαγειρέματος: Μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Τους ταιριάζουν πολύ οι κόκκινες σάλτσες, τα μυρωδικά και είναι ιδανικά αχνιστά.

Αχιβάδα

Ιδιότητες:Οι αχιβάδες έχουν γλυκιά και ήπια γεύση και είναι πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και σιδήρου.

Προέλευση: Εγχώριες.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Αχνιστές, ριζότο, κριθαρότο.

Αχινός (Αυγά)

Ιδιότητες: Υπάρχουν περίπου 700 είδη αχινών. Ο Αχινός χαρακτηρίζεται ως το ελληνικό χαβιάρι. Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α και D και κυρίως Β6.

Προέλευση: Εγχώριοι.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Ο Αχινός τρώγεται ωμός, λίγες σταγόνες λεμόνι αρκούν για να αναδείξουν όλη τη θαλασσινή νοστιμια και φρεσκάδα που κρύβει μέσα του. Επίσης γίνεται βραστός και προσφέρει πολύ εύγευστη σάλτσα για μακαρονάδα.

Χτένια Ψίχα

Ιδιότητες: Το χτένι είναι από τα πιο “εύκολα” οστρακοειδή που μπορούμε να χειριστούμε στο μαγείρεμα. Είναι ιδιαίτερα πρωτεϊνούχα και πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο ενώ είναι καλή πηγή για τα ω3 λιπαρά και το μαγνήσιο.

Προέλευση: Γαλλία.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Μαγειρέυονται και τρώγονται με πολλούς τρόπους, αλλά ποτέ δεν προσφέρονται ωμά. Ψητά στο γκριλ, σωτέ, με ζυμαρικά ή ρύζι. Τους ταιριάζει πολύ το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος.

Στρείδια

Ιδιότητες: Τα στρείδια έχουν πολύ εύγεστη και απαλή σάρκα. Είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό, πολύ δημοφιλές και πολυτελές πιάτο. Είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών και πρωτεϊνών.

Προέλευση: Εγχώρια και Γαλλίας.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμά με λίγο λεμόνι, όσο και περασμένα στο γκριλ πάντα με κάποια σάλτσα. Δεν προτείνεται να αχνίζονται ούτε να μαγειρεύονται αρκετή ώρα, γιατί σκληραίνουν και χάνουν μέρος της νοστιμιάς τους.

Μύδια Ψίχα

Ιδιότητες: Τα μύδια σε ψίχα διατίθονται με άλμη σε σακουλάκι. Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σελήνιο, μαγγάνιο, σίδηρο και εξαιρετική πηγή βιταμινών.

Προέλευση: Εγχώρια.

Τρόπος Αλιείας: Δίχτυ.

Τρόπος Μαγειρέματος: Αχνιστά, σαγανάκι με κόκκινες σάλτσες και μυρωδικά.